TO JE TEN! Knižka o chlapcovi, ktorý vie čítať rukami

TO JE TEN! Knižka o chlapcovi, ktorý vie čítať rukami

30. septembra 2024 Off Od ÚMC

Únia materských centier spustila dobročinnú zbierku na dotlač knihy TO JE TEN – o chlapcovi Benjamínovi, ktorý vie rozprávať rukami. Námet čerpá zo skutočného príbehu chlapca, ktorý navštevoval program Učenie pre život. Zbierka na dotlač knihy prebieha do 10. októbra.

Šanca pre deti zo znevýhodnených rodín

Od roku 2018 poskytuje Únia materských centier v spolupráci s poisťovňou Generali v rámci bezplatného programu UČENIE PRE ŽIVOT pomoc pre znevýhodnené rodiny s deťmi vo veku 0-6 rokov. Program Učenie pre život realizuje 20 materských a rodinných centier na 26-tich lokáciách po celom Slovensku pod vedením líderiek s láskavým prístupom. Pomáha rodinám učiť sa hravou formou rozvíjať zručnosti, schopnosti a vedomosti pomocou Montessori a iných metód. Každý týždeň výraznou mierou prispieva k tomu, aby sa tieto deti mohli postaviť na rovnakú štartovaciu čiaru s ostatnými deťmi.

Realita zobrazená v príbehu

Knižka TO JE TEN o chlapcovi Benjaminovi a jeho kamoške Trnde, reprezentuje deti, ktoré navštevujú program Učenie pre život a líderky, ktoré im pomáhajú so všeobecným rozvojom, adaptovaním sa a začlenením sa do spoločnosti, aj napriek mnohým odlišnostiam či hendikepom.

Benjamin je “INÝ” – skutočný chlapec so sluchovým znevýhodnením, ktorého pre jeho hendikep odmietli vziať do škôlky, tak, ako množstvo našich detí v programe Učenie pre život, s ktorými pracujú naše líderky z materských centier, aby im uľahčili štart do školy, do života… V materských centrách sa veľkí aj malí ľudia už 6 rokov učia starostlivosti, tolerancii a prijímaniu inakosti. Je na každom z nás, aby sme tento svet urobili lepším a férovejším,“ vysvetľuje Daniela Konečná, riaditeľka Únie materských centier.

Cieľom je scitlivovať inakosť

Kniha TO JE TEN je určená najmä predškolákom, prvákom a ich rodičom, či pani učiteľkám. Ponúka náhľad do sveta, v ktorom sú „iné“ deti často vytláčané na okraj spoločnosti.

V knižke sa napriek vážnej a v dnešnej dobe veľmi aktuálnej téme vtipkuje, sú v nej ľahko zapamätateľné rýmy, aj návody na gestá a posunky a niektoré časti sú tvorené ako komiks, dokonca si pri čítaní môžete zahrať pexeso. Naším cieľom bolo priniesť túto tému hravou a zároveň edukatívnou formou čo najširšej komunite ľudí a scitlivovať témy inakosti,“ opisujú  autorky Ida Želinská a Veronika Kolejáková.

Autori

Text napísali Veronika Kolejáková s Idou Želinskou. Nailustroval ho Viliam Slaminka a grafická dizajnérka Mária Rojko preň vybrala divoké písmo, farby a všetko „zalomila“ do stránok knižky. Spolupracovali na ňom aj ďalší dôležití ľudia – Silvia Hovorková z organizácie infosluch, ktorá pomáha rodičom nepočujúcich detí či Daniela Konečná z Únie materských centier, ktorá vedie program UČENIE PRE ŽIVOT.

Celý výťažok z predaja bude použitý na podporu priestorov materských a rodinných centier a zakúpenie kvalitných pomôcok pre deti – hračky, skladačky, hlavolamy, či metodické materiály a knihy.

Partneri

Prvých 300 kusov knižky bolo vydaných vďaka projektu „Ženy v komunite – od dobročinnosti k rovnocennej práci v komunitách“, ktorý bol podporený z programu Domáce a rodovo podmienené násilie financovaného z Nórskeho finančného mechanizmu 2014 – 2021 a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Detskú knižku, ktorá obsahuje aj špeciálne pexeso, finančne podporila poisťovňa Generali. Súčasťou projektu je aj séria diskusií v kníhkupectvách a knižniciach po celom Slovensku, ktoré sú zamerané na podporu čítania a vzdelávania detí, ako aj na posilnenie komunity a rodinných väzieb.

„V Generali sme skutočne hrdí na to, že môžeme byť súčasťou kvalitného projektu, ktorý prináša pozitívne zmeny do života znevýhodnených detí a ich rodín. Tešíme sa, že môžeme prispieť k vzdelávaniu a rozvoju, ktorý pomáha prekonávať bariéry a budovať inkluzívnejšiu spoločnosť. Spoločne s Úniou materských centier veríme, že každý príbeh má silu meniť predsudky a budovať tolerantnejšiu spoločnosť,“ hovorí manažérka internej a externej komunikácie pre SR a ČR poisťovne Generali, Monika Majerčíková.

Kampaň na zbierku trvá do 10. októbra a nájdete ju na tomto linku:

https://donio.sk/to-je-ten

 

Kontakt pre médiá: Ida Želinská, zelinska.ida@gmail.com, mobil 0903 373 428