Rozhovor s… Viki Sisková, líderka programu Učenie pre život v MC Hernička v Spišskej Belej

Rozhovor s… Viki Sisková, líderka programu Učenie pre život v MC Hernička v Spišskej Belej

9. októbra 2023 Off Od ÚMC

„Malé úspechy v podobe značného rozširovania slovnej zásoby u detí, zmeny postoja z neochoty spolupracovať k zapájaniu sa do aktivít, či očividnej radosti z hry, ma neuveriteľne utvrdzovali v tom, že táto práca je dôležitá.“

Som Viki Sisková a som mamou dvoch drobcov – štvorročného Tea a ročnej Stelky. Zároveň som učiteľkou v materskej škole. Aj počas materskej sa snažím byť v rámci možností aktívnou mimo domu, hlavne v našom Materskom centre Hernička a Občianskom združení „Trochu inak“.

Čo ťa charakterizuje?

Vyštudovala som pedagogickú fakultu na Univerzite Komenského v Bratislave.

Rada dobrovoľníčim, vzdelávam sa a šírim osvetu v oblasti montessori pedagogiky, ekológie či využitia prírodného bohatstva cez bylinky a prírodné produkty.

Aká bola tvoja cesta k materskému centru?

Keď sa mi narodil Teo, s kamoškou Baškou sme spriaznene cítili potrebu vytvoriť komunitu pre naše dietky a zároveň pre nás – mamky. Začali sme sa teda stretávať na pravidelných stretkách v „Herničke“ a neskôr sme sa vďaka Baške stali súčasťou Únie materských centier. Keďže práca s deťmi ma fakt baví, prirodzene som začala chystať aktivitky na stretká a rozširovať si obzory. Postupne sme sa zapájali aj do iných akcií a projektov, vďaka ktorým mohlo naše materské centrum napredovať a získavať aj materiálne vybavenie v podobe kníh, montessori hračiek a iných pomôcok.

Ako vyzerá tvoj bežný deň?

Počas bežných dní chystám staršieho Tea do škôlky a potom sa venujem malej a domácnosti, poobede trávime čas  spolu J Hoci tento náš pilotný škôlkarsky rok sme asi prirodzene trávili viac času doma so soplíkmi, kašľom či teplotami ako inde… No ak sú decká zdravé, utorky ideme spolu so Stelkou do našej Herničky, kde na striedačku s „kolegynkami“ chystáme jednoduchý program pre najmenších. Štvrtkové doobedia venujeme Učeniu pre život v Komunitnom centre v Spišskej Belej.

Prečo si vzala spoluprácu na Učení pre život?

Už v minulosti som videla zmysel v podpore rodín zo sociálne slabšieho prostredia cez edukáciu najmenších detí či šírenia osvety v oblasti výchovy a zdravia. Aj preto niesol náš prvý projekt názov „Hernička, ako odrazový mostík“ a bol zameraný práve týmto smerom. Projekt „Učenie pre život“ je pre mňa teda takisto úžasný spôsob, ako rodinám pomáhať. Sociálna podpora rodín a  vhľad do montessori pedagogiky či pomôcky, s ktorými môžu decká vďaka finančnej podpore pracovať im otvárajú možnosti, ku ktorým by sa inak možno nikdy nedostali. Zároveň však vnímam nedostatok v realizácii projektu viazanému na presný čas a miesto, keďže aj z minulých skúseností majú práve ľudia zo sociálne slabšieho prostredia tendenciu toto fixné nastavenie nedodržiavať.

Čo to všetko obnášalo a aká je spolupráca s rodinami?

Obzory som si rozširovala hlavne cez zdieľania iných líderiek, ktoré majú s projektom viac skúsenosti. Fascinovalo ma, ako sa im po dlhodobejšom úsilí podarilo vytvoriť stálu komunitu mamičiek s deťmi, ktoré program navštevovali pravidelne, s úžasom som počúvala ich príbehy aj úspechy. Keďže s projektom sme začali len tento rok, stále sa nachádzame vo fáze, kedy mamičky, pre ktoré je program primárne určený chodia/nechodia a najväčšie sklamania boli práve chvíle, keď neprišli. Naopak, aj malé úspechy v podobe značného rozširovania slovnej zásoby u detí, zmeny postoja z neochoty spolupracovať k zapájaniu sa do aktivít či očividnej radosti z hry ma neuveriteľne utvrdzovali v tom, že táto práca je dôležitá. Keďže stretnutia sme sprístupnili aj mamičkám z Herničky, prepojenie s matkami v núdzi, prinieslo benefity v podobe darovania oblečenia, kníh, či hračiek a zároveň utuženie vzájomných vzťahov.

Ako vnímaš program Učenie pre život teraz?

Keďže sme začali len tento rok, stále zbierame skúsenosti. Doterajšie skúsenosti mi však potvrdili, že je naozaj dôležité ponúkať matkám zo sociálne slabšieho prostredia či v inej ťažkej situácii možnosť začleniť sa, vzdelávať a pomôcť im s informáciami. Je to tiež spôsob, ako uzdravovať spoločnosť.

Aké príbehy v tebe rezonujú?

Zatiaľ ich nebolo veľa, veľmi sa však tešíme napríklad z rozvoja reči u dvojročnej Emky, ktorá má mamku so sluchovo- rečovým hendikepom. Emke sa spočiatku nechcelo rozprávať, bolo ju tiež ťažšie rozumieť, no dnes sa už veselo zapája a komunikuje.

Na čo najradšej spomínaš?

Nevybavuje sa mi konkrétna historka, no s mamičkami nás veľmi pobavilo, že jedno z dievčatiek volalo niekoľko stretnutí moju Stelku „Pastelka“ J. Neskôr sa jej mamke podarilo vysvetliť, že toto dievčatko nie je „pastelka“, ale „Stelka“, že ide o meno a dievčatko ju začalo volať normálne. No odvtedy zas boli aj všetky pastelky už len „Stelky“..

Zmenila by si niečo v prístupe, aby sa zvýšila efektivita?

Prijala by som možnosť nebyť fixne viazaná na jedno miesto a čas. Zo skúseností z minulých projektov sa nám pozitívne osvedčilo zájsť aj na miesta, kde sociálne slabšie rodiny žijú, stretnúť sa s nimi a deťmi najprv tam. Po naviazaní kontaktu a prehĺbení vzťahov boli aj mamy s deťmi dôverčivejšie a ochotnejšie prísť za nami inde.

Na čo si najviac hrdá?

Že aj naša Hernička mohla byť súčasťou tohto projektu.

Aké máš ďalšie plány?

Aj naďalej sa venovať aktivitám, ktoré stoja zato a prinášajú do rodín či celej spoločnosti viac svetla, porozumenia a uvedomenia.

Program Učenie pre život zastrešuje Únia materských centier v spolupráci s poisťovňou Generali Slovensko už 5 rokov. Program, ktorý dáva možnosť deťom zo sociálne slabších rodín šancu rozvíjať svoj potenciál a postaviť sa na rovnakú štartovaciu čiaru s ostatnými deťmi. Realizuje sa v jedenástich lokalitách na Slovensku a vedú ho práve naše materské centrá:

Materské centrum Dúha Orechov dvor v Nitre, Materské centrum Klokanček v Komunitnom centrum Drážovce a Útulku pre jednotlivcov s deťmi, Materské Centrum Nezábudka, Nevedko – Materské centrum Ružomberok, Materské centrum Sovička, Medulienka – materské centrum Levice, Materské centrum Bakomi, Materské centrum Mamina, Materské centrum Hernička, Materské centrum Dupajda.

Viac informácií o programe získate tu:

https://www.materskecentra.sk/ucenie-pre-zivot

https://ucenieprezivot.sk/

#materskecentra #ucenieprezivot #Generali #deti #menissvetklepsiemu #uniamaterskychcentier #mom #familytime #slovensko #momlife #rodina #materskecentra #mama